top of page

İftira Suçu (TCK 267) Nedir? Hater'larım Arkamdan Sallamış, Suç Mu Avukat Bey?



Hukuk dünyasında "iftira suçu," düşündüğünüzden daha ciddi bir meseledir. Sonuçta, "Komşuma hırsız dedim ama şaka yapıyordum" demek sadece komşuluk ilişkilerinizi değil, hukuki durumunuzu da karıştırabilir!


iftira suçu işleyen kadınlar

İftira Suçu (TCK 267) Nedir?


İftira suçu, bir kişiye haksız yere suç isnat etmek anlamına gelir. Türk Ceza Kanunu'nun 267. maddesine göre, bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat edip onun hakkında soruşturma açılmasını sağlamak bu suçu oluşturur. Yani, komşunuzun bahçesine gece vakti gizlice girip "Bahçede altın arıyordu!" diye polise şikayet etmek bu kapsamda değerlendirilebilir.


İftira Suçunun Şekilleri


  • Şikayet Yoluyla İftira: Komşunuzun hırsız olduğunu iddia edip polisi çağırmak gibi. Ancak, komşunuzun sadece kedi kurtarmak için ağaca tırmandığını unutmamak önemli!

  • İhbar Yoluyla İftira: Belediye'ye, komşunuzun evine izinsiz inşaat yaptığını söylemek. Fakat, gerçek şu ki komşunuz sadece kuş evi yapıyordu.

  • Basın Yayın Yoluyla İftira: Sosyal medyada "Komşum kesin dolandırıcı!" diye paylaşım yapmak. Unutmayın, bu suç sadece arkadaşlarınız arasında popüler olmanızı sağlar ama mahkemede pek işe yaramaz!


Suçun Cezası


İftira atmanın cezası oldukça ciddi. Basit iftira suçu 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir. Eğer iftira atarken delil de üretirseniz (örneğin, komşunuzun bahçesine gizlice çöp atıp "Bakın, çöplüğe çevirmiş" demek), cezanız daha da artabilir.


iftira suçu işleyen kadın

İftira ve Etkin Pişmanlık


"Tamam, şaka yaptım ama pişmanım!" demek işe yarayabilir. İftira suçu için etkin pişmanlık hükümleri geçerlidir. Yani, iftiranızın farkına varıp hemen geri adım atarsanız, cezanızda indirim yapılabilir. Ama unutmayın, bu "Şaka yaptım, ama ceza yemekten kurtuldum" anlamına gelmez.


Mahkemede Durumlar


İftira suçu nedeniyle yapılan yargılamalar asliye ceza mahkemelerinde gerçekleştirilir. Mahkemede "Ama ben gerçekten bahçeye altın gömdüğünü düşündüm" gibi savunmalar pek işe yaramaz.


Yargıtay Kararlarıyla İftira Suçu


Yargıtay, iftira suçuyla ilgili birçok ilginç karar vermiştir. İşte bazı önemli kararlar:


  1. İftira Suçunun Unsurları: İftira suçu, failin bir kişiye hukuka aykırı bir fiil isnat etmesiyle oluşur. Bu isnat, yetkili makamlara ihbar veya şikayet yoluyla yapılabilir. İftira suçunun oluşabilmesi için, failin isnat ettiği fiilin işlenmediğini bilmesi gereklidir. Örneğin, komşunuzun bahçede altın gömdüğünü iddia edip polisi çağırmak ama aslında sadece çiçek ektiğini bilmek bu suçu oluşturur.

  2. Yetkili Makamlara Yapılmayan İhbar ve Şikayetler: Eğer iftira yetkili makamlara yapılmamışsa, iftira suçu oluşmaz. Örneğin, komşunuzu mahalle kahvesinde suçlamak yetmez, bu durumu polise bildirmelisiniz .

  3. Başkasının Kimliğini Kullanarak Sahtecilik ve İftira: Başkasının kimlik bilgilerini kullanarak sahtecilik yapmak iftira suçunu oluşturur. Mesela, komşunuzun kimliğini kullanarak bankadan kredi kartı almak ve onun adını lekelemek iftira suçu kapsamına girer .

  4. İnfazın Engellenmesi İçin Başkasının Kimlik Bilgilerini Kullanma: Eğer bir kişi, infazdan kaçmak için başkasının kimliğini kullanıyorsa, bu da iftira suçunu oluşturabilir. Örneğin, komşunuzun kimliğiyle trafik cezasından kaçmaya çalışmak .

  5. İftira Suçunda Etkin Pişmanlık: İftira suçunu işledikten sonra pişman olup, bu durumu yetkililere bildirirseniz, cezanızda indirim yapılabilir. Ancak, bu pişmanlık gerçek olmalı ve iftiradan zarar gören kişiye yardımcı olmalıdır.


iftira suçu işleyen kadın

  • Yargıtay 8. Ceza Dairesi, E. 2020/17870 K. 2023/243 T. 30.01.2023:


IV. GEREKÇE 1. İftira suçunun oluşabilmesi için; yetkili makamlara ihbar veya şikayette bulunarak işlemediğini bildiği halde, hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını ya da idari bir yaptırım uygulanmasını sağlamak için bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat edilmesi gerekir. Bu itibarla; sanığın yukarıda açıklanan şekilde suçsuz olduğunu bildiği katılanlara daha önce kendisini şikayet ederek disiplin cezası almasından duyduğu kızgınlık hukuka aykırı bir fiil isnat ederek soruşturma başlatılmasına sebep olduğu ve iddialarının gerçeği yansıtmadığının anlaşılması karşısında, sanığa yüklenen eylemin iftira suçunu oluşturduğuna yönelik mahkeme kabulünde bir isabetsizlik bulunmamıştır.

  • Yargıtay 8. Ceza Dairesi, E. 2020/19650 K. 2021/20631 T. 09.11.2021:


"Gereği görüşülüp düşünüldü: Afyonkarahisar Ceza İnfaz Kurumu’nda hükümlü olan sanığın, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı’na hitaben yazmış olduğu 18.03.2016 tarihli dilekçesinde, infaz koruma memuru olan mağdur ...’nın cezaevindeki bazı mahkumlara uyuşturucu madde tedarik ettiğini belirterek suç duyurusunda bulunmasının ardından 22.03.2016 tarihinde Savcılığa hitaben yeni bir dilekçe yazarak, isnat ettiği suça ilişkin beyanının gerçeği yansıtmadığını, cezaevindeki diğer mahkumların kendisine şaka yaptığını bu nedenle özür dilediğini ve şikayetini geri çektiğini belirterek iftirasından döndüğü anlaşılmakla, sanığa yüklenen iftira suçunun yasal unsurları oluştuğundan, sanığın TCK.nın 267/1, 269/2 maddeleri gereğince mahkumiyetine karar verilmesi yerine, yazılı gerekçe ile beraatine karar verilmesi, Yasaya aykırı, katılanın temyiz itirazı bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün bu sebepten dolayı 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi uyarınca uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK.nın 321. maddesi gereğince BOZULMASINA, 09.11.2021 gününde oybirliğiyle karar verildi."

  • Yargıtay 9. Ceza Dairesi, E. 2014/6353 K. 2014/10287 T. 15.10.2014


Tebliğname No: 9 - 2014/277007 Mahkemesi : Yalova 2. Asliye Ceza Mahkemesi Tarihi: 05.07.2012 Numarası: 2012/311 - 2012/870 Suç: İftira Dosya incelenerek gereği düşünüldü: Kamu görevlisi olan katılanı daha önceden tanımayan ve aralarında her hangi bir iş ilişkisi de bulunmayan sanığın işlemediğini bildiği halde hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını ya da idarî bir yaptırım uygulanmasını sağlamak için katılanın görevini kötüye kullandığı, vatandaşlara gıyaplarında hakaret ettiğinden bahisle şikayette bulunduğu sanık savunmaları, katılan beyanları, disiplin soruşturma dosyası ve tüm dosya kapsamından anlaşıldığından sanığın sübuta eren ve unsurları itibariyle oluşan iftira suçundan mahkumiyeti yerine yazılı gerekçe ile beraatine karar verilmesi, Kanuna aykırı, katılanın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün bu sebepten dolayı BOZULMASINA, 15.10.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

  • Yargıtay 8. Ceza Dairesi, E. 2022/1122 K. 2023/3616 T. 23.05.2023:


"Bu itibarla; katılandan çok kötü dayak yediği, psikolojisinin bozulması üzerine o kızgınlıkla bu dilekçeyi yazdığını beyan eden sanığın gördükleri kadarıyla katılanın rüşvet yediğini, mahalledeki gençleri azarlayıp küfür ettiğini, bu şahsın fetö denen örgütten olduğunu duyduklarını ve onun olduğu her nöbette uyuşturucu satan torbacılara izin veren, rüşvetlerini yiyen bir hain olduğunu içeren söylemi ile hukuka aykırı fiiller isnat ederek soruşturma başlatılmasına sebep olduğu ve iddialarının gerçeği yansıtmadığının anlaşılması karşısında, sanığa yüklenen eylemin iftira suçunu oluşturduğuna yönelik mahkeme kabulünde bir isabetsizlik bulunmamış ve hükümde hukuka aykırılık görülmemiştir."

  • Yargıtay 8. Ceza Dairesi, E. 2019/14014 K. 2020/15158 T. 07.09.2020


MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi SUÇLAR: Hakaret, iftira HÜKÜMLER: Beraat Gereği görüşülüp düşünüldü: Nevşehir Cumhuriyet Başsavcılığınca düzenlenen 01.07.2014 tarihli iddianame ile sanık hakkında katılan ...'a yönelik hakaret, katılan ...'a yönelik iftira suçlarından kamu davası açıldığı görülmekle yapılan incelemede; İftira suçunun oluşabilmesi için, yetkili makamlara ihbar veya şikayette bulunarak işlemediğini bildiği halde, hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını ya da idari bir yaptırım uygulanmasını sağlamak için bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat edilmesi, hakaret suçunda ise fiilin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değer, kişilerin onur, ... ve saygınlığı olup, bu suçun oluşabilmesi için, davranışın kişiyi küçük düşürmeye matuf olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. Somut olayda; katılanların damadı olan sanık ...'ın Emniyet Genel Müdürlüğü Personel Dairesi Başkanlığına hitaben yazdığı dilekçede ve polis memuru olan katılan ... hakkında ilgili dilekçe üzerine başlatılan idari soruşturma sırasında alınan ifadesinde, katılan ...'ın resmi olarak tanık ...'le evli olduğu sırada diğer katılan ...'la gayrı meşru ilişki içerisinde bulunarak iffetsiz bir yaşam sürdüğünü iddia ettiği, bu şekilde onun onur, ... ve saygınlığını hedef alarak küçük düşürmek suretiyle hakaret suçunu işlediği; diğer yandan katılan ...'ın resmi nikahlı eşi ...'la daha önce gayrı meşru ilişki içerisinde bulunduğunu, bu gayrı ahlaki durumu yaşam biçimi haline getirdiğini, memuriyet görevini suistimal ederek polis memuru arkadaşlarını da buna alet ettiğini, tanık ... ile kendisini ayırmasındaki amacının, eşi tanık ...'yi kötü yola düşürerek maddi menfaat temin etmek olduğunu ileri sürerek hakkında ''Yetkisini veya nüfuzunu kendisine veya başkalarına çıkar sağlamak amacıyla veya kin veya dostluk nedeniyle kötüye kullanmak'' fiilinden idari soruşturma açılmasını sağlamak suretiyle ona yönelik de iftira suçunu işlediği gözetilerek, sanık hakkında atılı suçlardan mahkumiyet hükümleri kurulması gerekirken, dosya kapsamına uymayan gerekçeyle yazılı şekilde beraat kararı verilmesi, Yasaya aykırı, katılanların temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükümlerin bu sebepten dolayı 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken CMUK'nın 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 07.09.2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Eğlenceli mi? Belki Değil!


Her ne kadar komik görünse de, iftira suçu ciddi sonuçlar doğurabilir. Komşunuzun masum olduğunu bilip de ona suç atmak, sadece komşuluk ilişkilerinizi değil, hukuki durumunuzu da zora sokar. Bu nedenle, şakalarınızı ve iddialarınızı iki kez düşünmekte fayda var.

Sonuç olarak, komşunuzun her hareketini suç olarak algılamaktansa, biraz empati kurmak ve olaylara pozitif yaklaşmak her zaman daha iyidir. "Komşum kedi kurtarırken hırsız sandım" demek yerine, belki de ona yardım etmeyi deneyin! Herkes kazanır, özellikle siz! İftira suçu ile ilgili daha fazla detay almak isterseniz Çanakkale Ceza Avukatımız ile iletişime geçebilirsiniz.




Comments


bottom of page