Tasarımın Yayımına ve Tesciline İtiraz
- Avukat Vedat Hakan beyaz
- 24 Tem 2024
- 3 dakikada okunur
Tasarım tescil süreçleri, fikri mülkiyet haklarının korunması açısından büyük bir öneme sahiptir. Ancak, tescil sürecinde ve sonrasında verilen kararlara karşı çeşitli itiraz hakları bulunmaktadır. Bu itiraz hakları, hem başvuru sahiplerinin hem de üçüncü kişilerin adil ve doğru bir şekilde korunmasını amaçlamaktadır. Bu blog yazısında, tescil kararlarına ve kurum kararlarına yapılan itiraz süreçleri, bu süreçlerde dikkate alınması gereken hususlar ve itirazların sonuçları ele alınacaktır.

Karara İtiraz
Kurum kararlarından zarar gören başvuru sahipleri, SMK m. 64 uyarınca verilen ret veya kısmi ret kararlarına karşı, kararın bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde bu kararlara karşı itirazda bulunabilir.
Karara itiraz, itiraza ilişkin gerekçelerin ayrıntılı şekilde yazıldığı imzalı karara itiraz formu ile Kuruma yapılır.
Şekli eksiklik içermeyen itirazlar, YİDK tarafından incelenir.
Kararlara karşı yapılan itirazların incelenmesi aşamasında ve gerekli görülen hallerde başvuru sahibinin görüşü alınır ve başvuru sahibinin görüşünü bildirim tarihinden itibaren bir ay içinde Kurula bildirmesi istenir. Bu süre içinde görüşün sunulmaması halinde itiraz mevcut bilgi ve belgeler kapsamında değerlendirilir.
Tescile İtiraz
Üçüncü kişiler, tescilin yayımı tarihinden itibaren üç ay içinde ücretini ödeyerek tescil belgesine yazılı olarak itiraz edebilir.
İtiraz gerekçeleri:
Tasarımın SMK m. 55/1 ve 2’de yer alan tanımlara uygun olmaması,
Tasarımın yeni veya ayırt edici olmaması (SMK m. 56 ve 57),
Tasarımın SMK m. 58/4’de belirtilen koruma dışı hallerden biri olması,
Başvuranın SMK m. 3’te belirtilen kişilerden biri olmaması,
Başvurunun kötü niyetli olması,
Başvurunun bir fikri mülkiyet hakkının yetkisiz kullanımını içermesi.
Tescil kararına itirazın geçerli olabilmesi için aşağıdaki bilgi ve belgelerin Kuruma sunulması zorunludur:
Tasarım Yayımına İtiraz Formuna göre hazırlanmış, itiraz gerekçelerini açıklayan itiraz başvuru formu ile ispatlayıcı bilgi ve belgeler.
Kuruma yabancı dilde sunulan bilgi ve belgelerin yeminli tercüman onaylı Türkçe tercümeleri verilir.
İtiraza dayanak gösterilen dergi, katalog, kitap, broşür ve benzeri belgelerin tümü yerine yalnızca kapak ve itiraza dayanak gösterilen tasarımlar ya da tasarımların uygulandığı ürünlerin yer aldığı sayfalar ile tarih içeren kısımların renkli ve net fotokopileri sunulur. Söz konusu kapak ve sayfaların aynı sayıya ait olduğu belirtilir.
Tescil kararına itiraz ücretinin ödendiğini gösterir bilgi.
İtiraz gerekçeleri ve ücreti, 3 aylık itiraz süresi içinde tamamlanabilir.
Üç aylık itiraz süresi içinde itiraz gerekçeleri ile itiraz ücretinin ödendiğini gösterir bilginin sunulmaması halinde itiraz yapılmamış sayılır ve talep halinde alınan ücret iade edilir.
Tescile İtirazın İncelenmesi
Tescile yapılan itirazlar YİDK tarafından incelenir.
Üçüncü kişilerin tasarım tescilinin yayımına ilişkin yaptığı itirazlar, görüşlerini açıklayabilmesi için başvuru sahibine bildirilir ve karşı görüşünü bildirim tarihinden itibaren bir ay içinde Kurula bildirmesi istenir.
İtiraz sahibinden, bildirim tarihinden itibaren bir ay içinde sunulmak üzere ek bilgi ve belge istenebilir.
Bir aylık süre içinde istenilen ek bilgi ve belgeler ile itiraza karşı görüşün sunulmaması halinde itiraz mevcut bilgi ve belgeler kapsamında değerlendirilir.
İtiraz için aranan bilgi ve belgelerde itiraz ücreti dışında herhangi bir eksiklik varsa, Kurum ilgili eksikliğin giderilmesi için bir aylık süre verir. Bu süre içinde eksikliğin giderilmemesi halinde tescil kararına itiraz yapılmamış sayılır.
Aynı itirazın birden fazla kişi tarafından yapılmış olması halinde, yazışmalar itiraz başvuru formunda ilk sırada yer alan kişi ile yapılır.
İtiraz süresi boyunca veya itirazın incelenmesi aşamasında başvuruda eksiklik olduğunun tespit edilmesi halinde, işlemlere tamamlanmayan aşamadan devam edilir ve gerekli görülen hallerde alınan kararlar Bülten’de yayımlanır.
Yayıma ve karara itirazlar, Kurum tarafından itiraz hakkında karar verilmeden önce geri çekilebilir.
Tescile İtirazın Sonuçları
İtirazın kabul edilmesi halinde, tasarımın tescili hükümsüz kılınır.
SMK m. 64/6’nın (b) ve (ç) bentleri ile fikri mülkiyet hakkının yetkisiz kullanımı gerekçesiyle tasarımın bir kısmına yapılan itirazın kabul edilmesi halinde ise sadece o kısmın tescili hükümsüz kılınır.
Kısmi hükümsüzlük sonucunda tescilin devamı için, kalan kısmın koruma şartlarını sağlaması ve tasarım kimliğini muhafaza etmesi şarttır.
Çoklu bir başvuruya yapılan itirazın incelenmesi aşamasında, itiraza konu edilmeyen ancak itirazın eki belgelerden hükümsüz kılınması gerektiği anlaşılan tasarım tescilleri, resen hükümsüz kılınır.
Tescilin kısmen veya tamamen hükümsüzlüğüne karar verilmesi halinde, hükümsüzlük kararı Bülten’de yayımlanır.
Kurul kararı, tescilin tamamen veya kısmen devamı yönünde ise tasarım tescil belgesi düzenlenir.
Kurul tarafından hükümsüz kılınan tasarım tescilleri için ödenen itiraz inceleme ücreti, talep edilmesi halinde itiraz sahibine iade edilir.
Eğer Tasarım Bilgilerinde Hata Mevcut İse
Aşağıdaki hususlardaki hataların Sicilde düzeltilmesi için Kuruma başvurulabilir:
◦ Başvuru sahibinin adı veya adresindeki hatalar ◦ İmla hataları veya maddi hataları.
Düzeltme talebi, talep formu ile Kuruma yapılır.
Tasarım başvuru veya tescil numarası ile düzeltilmesi istenilen hatalar talep formunda belirtilir.
Sonuç olarak, tasarım tescil kararlarına ve kurum kararlarına yapılan itirazlar, fikri mülkiyet haklarının etkin bir şekilde korunmasını sağlamak amacıyla büyük bir öneme sahiptir. İtiraz süreçlerinin doğru ve zamanında yürütülmesi, hem başvuru sahiplerinin hem de üçüncü kişilerin haklarını korumak için kritik bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, itiraz süreçlerine dair usul ve esasların iyi anlaşılması ve titizlikle uygulanması, her iki tarafın da menfaatlerini koruyacak ve adil bir değerlendirme süreci sağlayacaktır. Tasarımın Yayımına ve Tesciline İtiraz ile ilgili daha fazla hukuki destek almak için Çanakkale Marka Vekilimiz ile iletişime geçiniz.
댓글