Uluslararası Marka Başvurusunun Menşe Ofis ve WIPO Tarafından İncelenmesi
- Avukat Vedat Hakan beyaz
- 25 Tem 2024
- 8 dakikada okunur
Uluslararası marka tescil sürecinde, başvurunun eksiksiz ve doğru bir şekilde yapılması büyük önem taşır. Bu süreçte, uluslararası başvuruda yer alan tüm unsurların esas başvuru veya tescilde de yer alması gerekmektedir. Menşe ofis, başvurunun esas tescil veya esas başvuru ile uyumlu olduğunu tasdik ederek uluslararası başvuruyu kabul eder ve WIPO’ya iletir. Menşe ofisin bu beyanı, başvuru sahibinin kimliği, başvuru tarihleri ve marka türü gibi önemli hususları teyit eder. Eksiksiz bir başvuru, uluslararası tescil sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlar ve markanın uluslararası düzeyde korunmasını mümkün kılar. Bu yazıda, Madrid Sistemi kapsamında uluslararası başvuruların menşe ofis ve WIPO tarafından nasıl incelendiği, eksikliklerin nasıl giderildiği ve başvuru sürecinin detayları ele alınacaktır. Uluslararası Marka Başvurusunun Menşe Ofis ve WIPO Tarafından İncelenmesi süreci hakkında tüm hukuki detayları öğrenmek için okumaya devam ediniz.

Uluslararası başvuruda yer alan tüm unsurların esas başvuru veya tescilde yer alması gerekir. Menşe Ofis, başvurunun esas tescil/esas başvuru ile içeriğinin aynı olduğunu tasdik eder. Menşe ofis tarafından yapılan beyanın aşağıdaki hususları teyit etmesi gerekir (Madrid Yön. m. 25):
Başvuru sahibinin, Uluslararası Büroya uluslararası başvuruyu sunma talebini menşe ofisin aldığı tarihi,
Uluslararası başvuruda adı geçen başvuru sahibiyle, esas başvuruda adı geçen başvuru sahibinin veya esas tescilin sahibinin aynı olduğunu,
Birinci fıkranın (h) ila (k) bentlerinde belirtilen ve uluslararası başvuruda geçen belirtimlerin, aynı zamanda esas başvuruda veya esas tescilde de geçtiğini,
Birinci fıkranın (h) ila (k) bentlerinde belirtilen ve uluslararası başvuruda geçen belirtimlerin, aynı zamanda esas başvuruda veya esas tescilde de geçtiğini:
h) Esas başvurunun veya esas tescilin, üç boyutlu bir markaya ilişkin olması durumunda, "üç boyutlu marka" belirtimi,
i) Esas başvurunun veya esas tescilin, bir ses markasına ilişkin olması durumunda, "ses markası" belirtimi,
j) Esas başvurunun veya esas tescilin, bir ortak marka veya bir sertifika markası veya bir garanti markasına ilişkin olması durumunda, bu yönde bir belirtimi,
k) Esas başvurunun veya esas tescilin, markanın sözcüklerle tanımını içermesi durumunda, bu tanımı, (Söz konusu tanımın, uluslararası başvurunun dilinden farklı bir dilde olması durumunda bu tanım, uluslararası başvurunun dilinde verilecektir.)
Menşe ofis eğer başvuruda eksiklik ya da hata görürse, bu durumu başvuru sahibine bildirir. Ancak başvuruda bir eksiklik bulunmazsa başvuru WIPO’ya iletilir.
Madrid Protokolü kapsamında yapılan bir uluslararası başvuru, kuruma doğrudan yapılan bir başvuruyla aynı sonuçları doğurur. Madrid Protokolü’nün 4. maddesi uyarınca, başvurunun menşe ofis tarafından alındığı tarih, uluslararası başvuru tarihi olarak kabul edilir. Menşe ofis, uluslararası başvuruyu aldığı tarihten itibaren iki ay içerisinde WIPO’ya iletir. Menşe ofis tarafından iki aylık gönderim süresi aşılırsa, uluslararası başvuru tarihi, başvurunun WIPO’ya ulaştığı tarih olarak kabul edilir.

WIPO Tarafından Yapılan İnceleme
WIPO, başvuruları yalnızca şekli açıdan inceler, başvurunun marka olarak tescil edilebilirliğini incelemez. Uluslararası Büro uluslararası başvurunun, belirlenen resmi formlar kullanılarak yapılıp yapılmadığı, yapılan sınıflandırmanın Nice Sınıflandırmasına uygun olup olmadığı, başvurunun esas başvuru veya esas tescil ile uyumlu olup olmadığı gibi konularda şekli bir inceleme yapar.
Uluslararası Büro tarafından alınan uluslararası başvuru;
Başvuru sahibinin kimliğinin belirlenmesini mümkün kılan ve başvuru sahibi veya varsa vekiliyle temas kurmayı sağlayabilecek belirtimler,
Başvuru sahibinin, bir uluslararası başvuruyu işleme koymaya yetkili olduğu sonucunu çıkarmayı sağlayan belirtimler,
Belirlenen akit taraflar,
Duruma göre esas başvuru veya esas tescilin tarih ve numarası,
Markanın kopyası,
Marka tescili alınmak istenen mal ve hizmetlerin belirtilmesi unsurları bakımından incelenir (Madrid Yön. m. 47).
Başvurunun Unsurları
25/4: Menşe ofis tarafından yapılan beyanın aşağıdaki hususları teyit etmesi gerekir:
Başvuru sahibinin, Uluslararası Büroya uluslararası başvuruyu sunma talebini menşe ofisin aldığı veya 27. maddede öngörülen şartlar çerçevesinde aldığı varsayılan tarihi,
Uluslararası başvuruda adı geçen başvuru sahibiyle, esas tescilin sahibinin aynı olduğunu,
Birinci fıkranın (h) ila (k) bentlerinde belirtilen ve uluslararası başvuruda yer alan herhangi bir belirtimin, aynı zamanda esas tescilde de yer aldığını,
Uluslararası başvurunun konusu olan markanın, esas tescilde de aynı olduğunu,
Uluslararası başvuruda renk talebinde bulunulması durumunda, renk talebinin, esas tescilde de aynı olduğunu,
Uluslararası başvuruda belirtilen mal ve hizmetlerin, esas tescilde yer alan mal ve hizmet listesiyle aynı olduğunu.
Başvuru sayılan unsurların tümünü içeriyorsa, Uluslararası Büro, başvuruyu Uluslararası Sicile kaydeder ve WIPO Gazetesi’nde yayınlar, korumanın talep edildiği akit taraflara bildirimde bulunur. Bu durumda koruma süresi, TÜRKPATENT tarafından başvurunun alındığı tarihten itibaren başlar.

Eksikliklerin Giderilmesi
WIPO, yapacağı incelemede eksiklikler görürse, Madrid Protokolü Yönetmeliği m.11/2-b’de belirtildiği üzere, başvuru sahibine ve menşe ofise, tespit ettiği eksiklikleri belirtir bir “Uygunsuzluk Bildirimi” gönderir. WIPO tarafından gönderilen Uygunsuzluk Bildiriminde yer alan eksikliklerin üç ay içerisinde tamamlanması gerekmektedir. Eksiklik, menşe ofise bildirim tarihinden itibaren üç ay içerisinde giderilmezse başvurudan vazgeçilmiş sayılır. Eksikliklerin tamamlanması durumunda, başvuruya etki edecek nitelikte değilse, menşe ofise yapılan başvuru tarihi, uluslararası başvuru tarihi olarak kabul edilir. Başvuruda yer alan eksiklikler, başvuru tarihini etkileyecek nitelikte ise, bu durumda da başvuru tarihinde farklılık olacaktır.
Başvuruda Eksikliklerin Türleri
Madrid Protokolü Yönetmeliği m.15/1’de; başvuru sahibinin kimliğine ilişkin bilgiler ile başvuru sahibi ya da vekilinin iletişim bilgilerindeki eksiklikler, belirlenen akit devletler, marka kopyasına ilişkin eksiklikler, mal ve hizmet sınıflarının belirlenmesine ilişkin eksikliklerin varlığı halinde bu eksiklikler, başvuru tarihini etkileyecek nitelikte kabul edilmiştir. Başvuru tarihini etkileyecek nitelikteki eksikliklerin varlığı halinde başvuru tarihi, son eksikliğin tamamlandığı tarihtir. Ancak, her ne kadar başvuru tarihini etkileyecek nitelikte bir eksiklik var ise de, bu eksiklikler, menşe ofisin WIPO’ya başvuruyu bildirmekle yükümlü olduğu iki ay içerisinde tamamlanır ise, başvuru tarihi yine başvurunun menşe ofise iletildiği tarih olarak kabul edilir. Uygunsuzluk yok veya giderilmiş ise WIPO başvuruyu koruma istenen ülkelerin ofislerine yollar ve marka incelemesi bu ofislerde ulusal düzeyde yapılır. Bununla beraber WIPO, ofislerdeki incelemeden bağımsız olarak 6 ay içerisinde uluslararası bir tescil belgesi düzenler ve size gönderir. Bu belge, henüz markanın koruma istenen bütün ülkelerde tescil edildiğini gösterir bir belge değildir.
Başvuru Yapılan Ülke Ofisleri Tarafından Yapılan İnceleme
Uluslararası başvuruyu alan her bir ülke ofisi, aldığı başvuruyu esastan, kendi yasal düzenlemelerine uygunluk açısından inceler. Akit devletler, Madrid Protokolünün 4. maddesi uyarınca, başvuruyu WIPO tarafından yapılan uluslararası tescil tarihinden itibaren, tıpkı doğrudan kendi ülke ofislerine başvuru yapılmış gibi korumakla yükümlüdürler. Madrid Protokolü Yönetmeliğinin 17. maddesinde belirtildiği üzere, akit devletlerce yapılacak olan red bildiriminin sebebi, re’sen göz önüne alınabilecek olan mutlak red nedenlerinin (“ex officio provisional refusal”) varlığı, itiraz üzerine dikkate alınabilecek olan (“provisional refusal based on a opposition”) nisbi red nedenlerinin varlığı ya da her ikisinin birlikte varlığı sebeplerine dayanabilir.
Red süresi 12 aydır. Ancak bunu 18 aya kadar çıkarabilir. Uluslararası Ofis, red kararını Uluslararası Sicile kaydeder ve WIPO Gazetesinde yayınlar. Ayrıca red kararının bir kopyasını başvuru sahibine ve menşe Ofis’e gönderir. Bu süre içerisinde bildirim olmazsa, başvuru o ülkede kabul edilmiş ve tescil yapılmış sayılır. Madrid Protokolü ile akit devletlere bazı hallerde red bildirim sürelerinin aşılması halinde de red bildiriminde bulunabilme imkanı tanınmıştır. Madrid Protokolünün 5/2 maddesi uyarınca, on sekiz aylık red bildirim süresi bitmeden önce, akit devlet tarafından bu on sekiz aylık sürenin bitiminden sonra da bildirimde bulunulabileceği ihtimalinin bildirilmesi ve itirazın akit devlet mevzuatında belirlenen itiraz süresinin başladığı tarihten itibaren yedi ayı aşmayacak şekilde yapılması durumunda, on sekiz aylık red süresi sona erse de bildirimde bulunabilmektedir.

Red Bildiriminin İçeriği
Red bildiriminin içeriği; (Yönetmelik m. 17)
Red bildiriminde bulunan ofise ilişkin bilgi,
Red bildiriminde bulunulan uluslararası tescile ilişkin uluslararası tescil numarası,
Redde gerekçe olarak gösterilen nedenler, (Bu red nedenlerine ilişkin hukuki sebeplerin de kaynak maddelere atıf yapılarak belirtilmesi gerekmektedir.)
Red nedeni olarak, daha önce tescil edilmiş veya tescil başvurusunda bulunulmuş bir marka olması durumunda önceki markaya ilişkin başvuru tarihi ve numarası, rüçhan talebi var ise rüçhan tarihi, tescilli marka ise tescil tarihi ve numarası, başvuru veya tescil sahibinin adı ve adresi, önceki markanın bir kopyası ve mal ve hizmet listesi. (Bu halde verilecek mal ve hizmet listesinin başvuru ya da tescilin yapıldığı dilde verilmesi mümkündür)
Red nedeninin varlığına ya da yokluğuna kanaat getirilen mal ve hizmet bilgileri,
Red bildiriminin yeniden inceleme veya itiraza konu olup olamayacağı hususu.
Reddin ilan edildiği tarih.
Red Bildirimi Üzerine Uluslararası Büro Tarafından Yapılacaklar
Red kararını red bildiriminde yer alan veriler ile birlikte Uluslararası Sicile kaydedip WIPO Gazetesinde ilan eder. Red kararının bir örneği, WIPO tarafından başvuru sahibine gönderilir. Eğer menşe ofis tarafından talepte bulunulmuş ise red bildiriminin bir örneği menşe ofise de gönderilir. Red bildirimi üzerine WIPO red bildiriminde belirtilen sebeplerin haklılığı konusunda bir inceleme yapamaz. Devletlerce yapılacak red bildiriminden sonra, bu red bildirimine karşı inceleme veya itirazlar, WIPO’ya değil, doğrudan Akit Devlet Ofisi’ne yapılacaktır. Ancak yeniden inceleme veya itiraz sonrası alınan karar Uluslararası Büro’ya ve menşe ofise (eğer isterse) bildirilir. Bu karar, Uluslararası Büro tarafından Uluslararası Sicile kaydedilir ve Gazete’de yayınlanır.
Uygunsuz Red Bildirimleri
Yönetmelik m. 17’e uygun olmayan red bildirimleri Bildirim üzerine giderilebilecek eksiklikleri içeren uygunsuzluklar; Madrid Protokolü Yönetmeliği m.1/c’de belirtilen uygunsuzlukların bulunması halinde, Uluslararası Büro, red bildirimini Uluslararası Sicile kaydeder (“e” bendinde yer alan uygunsuzluk hali hariç) ancak; tamamlanması gereken unsurları ve bu unsurların bildirimin tebliğinden itibaren iki ay içerisinde giderilmesi talebini içerir bir bildirim gönderir. Bahse konu uygunsuzluklar Madrid Protokolü Yönetmeliği m.1/c’de şu şekilde belirtilmiştir:
a) Red bildirimi ofisin geçerli imzasını taşımıyor ise,
b) Madrid Protokolü Yönetmeliği m.2 ve m.6/2’de belirtilen yazışma şartlarını taşımaması (Örneğin belirlenen yazışma dilinde değil ise.)
c) Red sebebi daha önce başvuruda bulunmuş ya da tescil edilmiş bir marka ise, bu markaya ilişkin bilgilerin yer almaması, red bildirimi yalnızca bazı mal ve hizmet sınıflarına ilişkin ise bu mal ve hizmet sınıflarına ilişkin bilgi verilmemesi,
d) Red bildirimi önceden başvuru yapmış ya da tescilli markası bulunan marka sahibinin itirazı üzerine verilmiş ise, marka sahibine ilişkin bilgilerin yer almaması ve itiraz yalnızca bazı mal ve hizmetlere ilişkin ise itiraza konu mal ve hizmet sınıflarına ilişkin bilgilerin yer almaması,
e) Red Bildirimine karşı yeniden inceleme veya itirazın söz konusu olup olmadığı, söz konusu ise başvuru mercii ve süresi ile bu taleplerin yalnızca akit devlet topraklarında mukim bir vekil tarafından yapılabileceği hususlarında bilgi verilmemesi,
Red Bildirimi Olarak Kabul Edilmemesi ile Sonuçlanacak Uygunsuzluklar
Madrid Protokolü Yönetmeliği m.1/a’da belirtilen aşağıdaki uygunsuzlukların bulunmaması halinde, red bildirimi WIPO tarafından kabul edilmez ve eksikliğin tamamlanması için akit devlete herhangi bir süre de verilmez:
a) Red bildiriminde, red bildirimi yapılan uluslararası tescilin uluslararası tescil numarasının belirtilmemesi,
b) Tescil talebinin reddi için bir herhangi bir dayanak belirtilmemesi,
c) Red bildiriminin, WIPO’ya uluslararası tescilin sicile kaydının veya uluslararası tescile sonradan yapılan belirlemenin kaydının geçerli olduğu tarihten itibaren, bir yıllık sürenin sona ermesinden sonra gönderilmiş olması. (Belirtilen süre için, akit devletlerce yapılan on sekiz aylık uzatma bildirimi varlığı halinde on sekiz aylık süre, Madrid Protokolünün 5/2 maddesinde belirtilen hallerin varlığı halinde bu koşullarda belirlenecek olan süre dikkate alınır.)
Uluslararası Marka Başvurusunun Menşe Ofis ve WIPO Tarafından İncelenmesi
Özet
Uluslararası Marka Başvurularının Önemi ve İncelenme Süreci
Madrid Protokolü, marka sahiplerinin birden fazla ülkede marka tescili yapma sürecini kolaylaştıran önemli bir uluslararası anlaşmadır. Bu protokol çerçevesinde yapılan başvurular, hem menşe ofis hem de WIPO tarafından çeşitli şekli incelemelerden geçirilir. Bu süreçler, başvurunun doğruluğunu ve geçerliliğini sağlamak için titizlikle yürütülür.
Menşe Ofis Tarafından Yapılan İnceleme: Menşe ofis, başvurunun esas tescil veya esas başvuru ile uyumlu olup olmadığını kontrol eder. Bu aşamada, başvuru sahibinin bilgileri, başvurunun alınma tarihi, markanın türü (üç boyutlu marka, ses markası, vb.) gibi unsurlar dikkate alınır. Eğer menşe ofis başvuruda herhangi bir eksiklik veya hata tespit ederse, başvuru sahibine bildirim yapar ve eksikliklerin giderilmesini talep eder. Eksiksiz başvurular ise WIPO’ya iletilir.
WIPO Tarafından Yapılan İnceleme: WIPO, başvuruyu yalnızca şekli açıdan inceler ve başvurunun marka olarak tescil edilebilirliğini kontrol etmez. Bu aşamada, başvurunun resmi formlara uygunluğu, sınıflandırmanın Nice Sınıflandırması'na uygun olup olmadığı ve başvurunun esas başvuru veya tescil ile uyumlu olup olmadığı gibi unsurlar incelenir. Eksikliklerin tespiti halinde, başvuru sahibine ve menşe ofise "Uygunsuzluk Bildirimi" gönderilir ve eksikliklerin giderilmesi için üç ay süre tanınır.
Başvurunun Ülke Ofisleri Tarafından İncelenmesi: Her bir ülke ofisi, uluslararası başvuruyu kendi yasal düzenlemelerine uygunluk açısından inceler. Bu inceleme, mutlak red nedenleri ve nisbi red nedenleri gibi çeşitli sebeplere dayanabilir. Akit devletler, başvuruyu uluslararası tescil tarihinden itibaren korumakla yükümlüdürler. Red süresi genellikle 12 ay olmakla birlikte, bazı durumlarda bu süre 18 aya kadar çıkarılabilir.
Red Bildirimleri ve İtiraz Süreci: Red kararları, uluslararası sicile kaydedilerek WIPO Gazetesi’nde ilan edilir. Red kararına itirazlar, doğrudan akit devlet ofislerine yapılır ve yeniden inceleme veya itiraz sonuçları WIPO’ya bildirilir. Uygunsuz red bildirimleri, eksikliklerin tamamlanması talebi ile akit devlete geri gönderilir.
Sonuç ve Öneriler: Uluslararası marka başvuruları, markanın küresel düzeyde korunmasını sağlamak için kritik öneme sahiptir. Madrid Protokolü, bu süreci standartlaştırarak marka sahiplerine büyük kolaylık sağlamaktadır. Ancak, başvurunun her aşamasında dikkatli ve titiz olunması gerekmektedir. Eksikliklerin zamanında giderilmesi, başvurunun geçerliliğini korumak için hayati önem taşır. Bu nedenle, başvuru sürecinin her aşamasında profesyonel destek almak, olası hataların önüne geçmek ve başvurunun başarıyla tamamlanmasını sağlamak için önerilmektedir.
Sonuç olarak, uluslararası marka tescili süreci, detaylı ve dikkatli bir yaklaşım gerektiren karmaşık bir süreçtir. Menşe ofis ve WIPO tarafından yapılan incelemeler, markanın doğru ve eksiksiz bir şekilde tescil edilmesini sağlamaktadır. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlar, başvurunun şekli unsurları ve belirlenen sürelerdir. Marka sahiplerinin bu süreci dikkatle takip etmeleri ve gerekli belgeleri eksiksiz olarak sunmaları, uluslararası marka korumasının sağlanmasında büyük önem taşımaktadır. Uluslararası Marka Başvurusunun Menşe Ofis ve WIPO Tarafından İncelenmesi hakkında hukuki destek almak için Çanakkale Marka Vekilimiz ile iletişime geçiniz.
Comentarios