Uluslararası Marka Tescili Nasıl Yapılır? Hukuki Rehber
- Avukat Vedat Hakan beyaz
- 25 Tem 2024
- 3 dakikada okunur
Uluslararası Marka Tescili Şekli ve Gereklilikleri
Uluslararası marka başvurusu, markaların dünya genelinde korunmasını sağlamak için önemli bir adımdır. Bu başvurular, Madrid Sistemi aracılığıyla yapılmaktadır ve belirli gereklilikler ile prosedürler doğrultusunda gerçekleştirilir. Türkiye'den uluslararası marka başvurusunda bulunacak kişilerin ve işletmelerin, bu süreci anlamaları ve doğru bir şekilde yönetmeleri önemlidir.

Kimler Uluslararası Marka Tescili Başvurusunda Bulunabilir?
Bir marka ofisi aracılığıyla uluslararası başvuruda bulunabilmek için, başvuru sahibinin belirli şartları taşıması gerekmektedir. Bu şartlar şunlardır:
Tabiyet: Başvuru sahibi, ofisin yer aldığı ülkenin uyruğuna sahip olmalıdır.
Yerleşiklik: Başvuru sahibi, söz konusu ülkede yerleşik olmalıdır.
Kuruluş: Bu ülkede gerçek ve etkin bir sınai veya ticari kuruluşa sahip olmalıdır. (Protokol m. 1-i)
Bu çerçevede, sadece Türkiye’de gerçek ve etkin bir sınai veya ticari kuruluşa sahip olan kişiler, Türkiye’de ikamet edenler veya Türk vatandaşları, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) aracılığıyla uluslararası marka başvurusunda bulunabilirler.
Madrid Sistemi ve Başvuru Süreci
Madrid Sistemi, Madrid Birliği’nde olmayan bir ülkede markanın tescili için uluslararası başvuruda bulunulmasına olanak sağlamaz. Protokol ve Yönetmelik aracılığıyla yapılacak uluslararası başvurular, e-devlet üzerinden çevrimiçi evrak sistemi aracılığıyla gerçekleştirilebilmektedir.
Başvuru için gerekli belgeler şunlardır:
Talep formu
Uluslararası Büro tarafından sağlanan resmi form (MM2 formu), İngilizce olarak doldurulmuş
Talep vekil aracılığıyla yapılmışsa açık yetki belgesi
Menşe ofis taleplerinin Uluslararası Büro’ya bildirilmesi ücretinin ödendiğini gösterir bilgi (TÜRKPATENT’e ödenecek ücret)
Madrid Protokolü Yönetmeliği m.6 uyarınca başvuru, İngilizce, Fransızca ve İspanyolca dillerinden birinde yapılabilmektedir. Ancak bu dillerden hangisinin kullanılacağı menşe ofis tarafından belirlenecektir. TÜRKPATENT, kendisine yapılacak uluslararası başvuruların sadece İngilizce yapılabileceğini belirterek, dile ilişkin sınırlama getirmiştir.

Başvuru Formunda Bulunması Gereken Zorunlu Kayıtlar (Yönetmelik m. 9)
Başvuru formunda bulunması gereken zorunlu kayıtlar şu şekildedir:
a) Başvuru Sahibi Gerçek Kişi İse
Soyadı ve adı belirtilmelidir.
Uyruk bilgisi belirtilebilir.
b) Başvuru Sahibi Tüzel Kişi İse
Tüzel kişiliğin resmi olarak belirlenmiş olan tam unvanı belirtilmelidir.
c) Başvuru Sahibinin Adresi
Tebligatların zamanında ulaşmasına elverişli şekilde belirtilmelidir.
Farklı adresleri olan birden çok başvuru sahibinin olması durumunda, yazışma için tek adres gösterilmesi yeterlidir. Ancak iki ayrı adres gösterilmesi halinde esas alınacak olan adres, ilk yazılan adrestir.
d) Marka Vekili
Başvurunun marka vekili tarafından yapılması zorunluluğu bulunmamakla birlikte, vekil aracılığı ile başvuru yapılıyor ise, vekilin de adı ve adresi belirtilmelidir.
e) Rüçhan Talebi
Paris Sözleşmesi uyarınca, rüçhan talebinde bulunuluyorsa, bu hususa ilişkin bir beyan, önceki başvurunun yapıldığı ofis, başvuru tarihi, başvuru numarası ve rüçhan talep edilen mal ve hizmet sınıfları belirtilmelidir. (Madrid Protokolü Yönetmeliği m.9.4.a.iv)
f) Marka Kopyası
Başvuru formunda marka kopyasının yer alacağı bir kutucuk bulunmaktadır. Bu kopya anlaşılır, net olmalı ve esas tescil veya esas başvurudaki kopyasının siyah-beyaz veya renkli olup olmamasına göre, siyah-beyaz ya da renkli olmalıdır.
g) Marka Tipi ve Renk Talebi
Başvuru sahibi, markasının standart bir marka olarak dikkate alınmasını istiyorsa bu hususa ilişkin kutucuğu işaretleyerek beyanını belirtmelidir. Eğer markanın ayırt ediciliği için göz önünde bulundurulması istenen bir renk var ise bu kutucuk işaretlenmelidir. Renk talebi olması halinde marka kopyasının renkli olarak verilmesi gerekmektedir.
h) Latin Alfabesi ve Rakamlar
Markanın Latin Alfabesi ve Arap yahut Roma rakamları dışındaki harf ve rakamlardan oluşması durumunda, markanın Latin alfabesi ve rakam içeriyor ise Arap yahut Roma rakamı ile ifade edilecek şekilde tercüme edilmesi, bu hali ile başvuruda belirtilen kısımda gösterilmesi gerekmektedir.
ı) Mal ve Hizmet Sınıfları
Başvuru formunda, markanın kullanılacağı ve bu doğrultuda belirlenmiş olan mal ve hizmet sınıflarının belirtilmesi gerekmektedir. Uluslararası başvurunun, daha önce menşe ofiste tescilli bulunan esas başvuruda yer alan marka örneğiyle, mal/hizmet listesiyle ve uluslararası sınıflandırmayla aynı olması zorunludur.
Başvuru sahibi, uluslararası başvurusu bulunan mal ve hizmet listesinin kapsamını daraltabilir, ancak genişletemez. Protokol m. 3/2’ye göre başvuru sahibi, markasının korunmasını talep ettiği mal ve hizmetleri açıklamak durumunda olduğu gibi, eğer mümkünse, Markaların Tescili Bakımından Mal ve Hizmetlerin Uluslararası Sınıflandırılmasına Dair Nice Sözleşmesi ile tesis edilen sınıflandırma uyarınca tekabül ettiği sınıfı veya sınıfları da belirtmelidir. Başvuru sahibinin bu sınıflandırmayı yerine getirememesi halinde, Uluslararası Büro mal ve hizmetleri bu sınıflandırma çerçevesinde sınıflandırır. Başvuru sahibi tarafından verilen sınıflar Uluslararası Büronun kontrolüne tabi olup, sözü edilen büro bu kontrolü, menşe ofisi ile birlikte teyit eder. Bu ofis ile Uluslararası Büro arasında uyuşmazlık olması halinde, Uluslararası Büronun görüşü geçerli olur.
i) Başvuru Ücreti
Başvuru ücreti, mal ve hizmet sınıfları, tescil talep edilen ülkeler, markanın resim içerip içermemesi gibi hususlara göre farklılık göstermektedir.
Sonuç
Uluslararası marka başvurusu, markaların küresel pazarda korunması için önemli bir adımdır. Türkiye’den uluslararası marka başvurusunda bulunacak kişilerin TÜRKPATENT aracılığıyla bu süreci yönetmeleri gerekmektedir. Başvuru sürecinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar arasında başvuru sahibinin kimliği, adresi, marka kopyası ve mal/hizmet sınıfları yer almaktadır. Ayrıca, başvuruların İngilizce yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Başvuru sürecinde ihtiyaç duyulan formlar ve detaylı bilgiler TÜRKPATENT ve WIPO’nun resmi web sitelerinden temin edilebilir.
Daha fazla bilgi ve başvuru formlarına erişim için şu bağlantıları kullanabilirsiniz:
Uluslararası marka tescil dökümanları
MM2 formu ve uluslararası sicilde talep edilen değişikliklere ilişkin tüm formlar
MM2 formu açıklama notları
Uluslararası marka başvurusunda bulunurken dikkat edilmesi gereken tüm bu hususlar, markanızın global ölçekte korunmasını sağlamak için kritik öneme sahiptir. Doğru ve eksiksiz başvuru, markanızın etkin bir şekilde korunmasını ve uluslararası pazarda tanınmasını sağlayacaktır.
Uluslararası Marka Tescil Başvurusu için Çanakkale Marka Vekilimiz ile iletişime geçebilirsiniz.
Comments